Solrødgård Vandværk

Projektet ventes at blive DGNB-guld certificeret som det første vandværk i verden

Anvendelse

Nyt vandværk i partnering

Bygherre

Hillerød Forsyning

Adresse

Solrødgårds Alle

År

2023-

Areal

2900 m²

Samarbejdspartnere

Vand og Teknik A/S

LM Byg

Drias

Ekolab

Bæredygtighed

DGNB-guld

Kontaktperson

Jens Erik Rasmussen
jer@ginneruparkitekter.dk
+45 3061 1623

Ginneruparkitekter - Solrødgård Vandværk

Det nye vandværk er beliggende i Solrødgård Klima- og Miljøpark i Hillerød. Vandværket ligger som en naturlig fortsættelse af det allerede eksisterende tekniske, med rekreative område som også huser renseanlæg, genbrugsstation og Hillerød Forsynings administrationsbygning.

Vandværket indeholder flere tekniske installationer, som hver især har specielle funktioner og pladskrav. Alle disse funktioner er samlet i et enkelt formsprog som tilpasser sig det eksisterende landskab. 

Samtidigt er vandværket med sin placering på grunden forberedt til evt. fremtidig udvidelse.

Projektet er udviklet i partnering med en stor grad af brugerinddragelse. Projektet blev indledt med en længere innovationsproces, hvor emner som bæredygtighed, kosteffektivitet, forsyningssikkerhed og samarbejde blev drøftet og analyseret.

Partner/arkitekt Trine Mouritsen
Ginneruparkitekter - Solrødgård Vandværk

Vandværkets materialer er valgt ud fra en idé om, at bygningen skal falde harmonisk ind de grønne omgivelserne. Med sine varme rødlige jordfarver på de bygningskroppe som ”vokser” ud af terrænet understreges samhørigheden med grunden og terrænet.

Vandværket får sit eget særlige udtryk som vandværk, men stadig med reference til de øvrige bygninger i området.

Ginneruparkitekter - Solrødgård Vandværk

Det lange glasparti, der løber langs hele den sydlige del af proceshallen, giver indkig til vandværkets tekniske verden. Filtre, rør og store rentvandstanke bliver visuelt offentlig tilgængeligt, for alle der tager turen forbi. 

Samtidigt sikrer glasfacaden mulighed for at udskifte større emner gennem facaden. Samtidigt sikrer glaspartierne et godt dagslys i vandværket til glæde for arbejdsmiljøet i bygningen og betjeningen af vandprocesanlæggene.

En ny sti udspringer fra den allerede eksisterende sti, som giver offentlig adgang til byggeriet og er et led i Lokale- og Anlægsfondens og Naturstyrelsens projekt ”bevægelse i alle planer”. Stien løber langs vandværkets sydfacade og inviterer til indkig og gåtur langs vandværkets nord- og sydfacade. Ligeledes udføres der en åben vandrende ved vandværkets ankomstfacade.

Ginneruparkitekter - Solrødgård Vandværk
Ginneruparkitekter - Solrødgård Vandværk

Bygningens facader er designet så vandværket kommunikerer med omgivelserne. Mod Roskildevej mod nord og Lyngevej mod øst, hvor bygningens ses i forbifarten og på afstand, åbner det store glasbånd for et indkig til toppene af rentvandstankene, som for forbipasserende kan fremme interessen og forståelsen for anlæggets betydning for lokalsamfundet.

Ginneruparkitekter - Solrødgård Vandværk