Gilleleje Vandværk

Anvendelse

Vandværk

År

2021

Samarbejdspartnere

Vand og Teknik A/S

Kontaktperson

Jens Erik Rasmussen
jer@ginneruparkitekter.dk
+45 3061 1623

Ginneruparkitekter - Gilleleje Vandværk

For at understrege relationen mellem bygning og landskab skråner de nord- og sydvendte tagflader ned mod terrænet, for derved at lade landskabet vokse henover det lave volumen som grønt tag. Den robuste tegl har sammen med den mørke aluplade en naturlig og smuk patinering, der sikrer bygningen en lang levetid i både funktion og udseende uden nævneværdigt vedligehold. Materialets jordfarve afspejler landskabets karakter og nuancer, hvilket indpasser bygningen i det omgivende landskab.

Gilleleje Vandværks arkitektur udspringer af en helhedsorienteret tilgang til funktionalitet, teknik, økonomi og æstetik. I designet af vandværket har den centrale målsætning været at give form til den fysiske ramme om den optimale vandbehandlingsproces.

Jens Erik Rasmussen, Arkitekt/partner

Vandværkets placering i det åbne landskab forudsætter et rent og let aflæseligt designgreb, der integreres i det eksisterende terræn, således bygning og landskab fremstår harmoniske og komplementære. Vandværket kan i formgivning karakteriseres som to sammensatte volumener; det store volumen, ærligt og enkelt formgivet efter dets funktion, samt det foranliggende volumen, der defineres af to markante teglskiver samt en sedumbeklædt tagflade. Som en spejling af landskabets fald mod nord formes vandværket med flere skrå tagflader, orienteret i forskellige retninger for at skabe en dynamisk komposition med tydelig relation til konteksten. Det store volumens tagflade falder mod ankomstpladsen vest for bygningen for at nedbringe vandværkets skala. Samtidig samles tagets linjer - fra både det høje og lave volumen - omkring det centrale indgangsparti, hvilket diskret antyder vandværkets ankomst.
 

Ginneruparkitekter - Gilleleje Vandværk

Tre parallelle teglskiver skæres ind i landskabet mod syd for at synliggøre terrænets fald. Teglskiverne indrammer den lave del af vandværket, mens der bygges ud mod øst for at rumme processalen. 

Ginneruparkitekter - Gilleleje Vandværk

Omkring processalen indrettes vandværkets resterende funktioner, der opdeles i tre forskellige scenarier; ren procesbygning, proces samt mandskabsfaciliteter og proces, mandskabsfaciliteter og administration.

Ginneruparkitekter - Gilleleje Vandværk

Vandværket formgives med varierende skrå tagflader, der afspejler landskabets fald mod nord. Den lave bygning foran processalen overdækkes med sedum, der fletter bygning og landskab sammen.

Det nye Gilleleje Vandværk er designet med et særligt fokus på bygningens fleksibilitet, således en ren procesbygning, kan opføres som første etape og udvides på et senere tidspunkt med henholdsvis mandskabsfaciliteter og administration. For hver udvidelse vil de nye funktioner lægge sig i naturlig forlængelse af de eksisterende rum uden at planløsningen skal tilpasses.