Egebjergskolen

Projektet omhandler opførelsen af en ny central bygningsfløj til Egebjergskolen. En tilbygning, som på en gang løfter og samler den fragmenterede skole, mens den byder både elever, ansatte og gæster velkommen i fællesskabet. Projektet vandt 1. plads på "arkitektur og funktion".
 

Anvendelse

Konkurrenceforslag til nyt folkeskoleafsnit

Bygherre

Horsens Kommune

Adresse

Egebjergvej 165, 8700 Horsens

År

2022

Areal

1680

Samarbejdspartnere

Totalentreprenør, Paulsen Byg

Ingeniør, Arne Elkjær

Bæredygtighed

LCA (Livscyklusberegning)

LCC (Totaløkonomisk beregning)

 

 

Kontaktperson

Trine Mouritsen
tm@ginneruparkitekter.dk
+45 2876 4534

Ginneruparkitekter - Egebjergskolen

Tilbygningen indgår som led i en langsigtet udviklingsplan for skolens fysiske rammer, og vil med sit lette og imødekommende udtryk skabe rammerne for nutidens moderne læringsmiljøer. Her er der foruden et fagligt fokus lagt vægt på at understøtte elevernes sociale og kreative udvikling.

For at indpasse tilbygningen i den eksisterende arkitektur, foreslås den nye bygningskrop opført i præfabrikerede betonelementer.

Skolens tage er udført med teglsten på hovedbygningen og bølgetage og tagpap på de omkringliggende tilbygninger. Fælles for udtrykket er hvalmene og de store udhæng, som i særlig grad er karaktergivende på den nye tilbygnings omkringliggende bygninger. For at skabe et klart arkitektonisk udtryk fortolkes de store hvalmede tagflader i en ny version, som favner alle skolens øvrige varierende tagmaterialer.

 

Som en stor varm kappe klædes den nye bygningskrop i smukt grønt tyndpladestål med lille materialeforbrug, lang levetid og minimalt driftsbehov.

Således refererer det arkitektoniske formsprog og de robuste materialer til skolens lange historie, mens gadens grønne rum reflekteres i farvevalget. Tilsammen opnås et æstetisk udtryk, som er relevant for skolens daglige brugere og som åbner sig mod byen i en varm og imødekommende grøn velkomst.

Ginneruparkitekter - Egebjergskolen
Ginneruparkitekter - Egebjergskolen
Ginneruparkitekter - Egebjergskolen

Midt i foyeren placeres et stort oliventræ, Bucida Buceras. Et eksotisk træ, som repræsenterer mangfoldigheden og fællesskabet. Foyeren er som en lysning, hvor der er plads til mange forskellige aktiviteter samtidigt. Med niveauforskelle og sammenfyldende mindre rumligheder sikres det, at aktiviteterne ikke forstyrre hinanden.

Bæredygtighed er et omdrejningspunkt i projektet og indgår som både synlige elementer og som et sundhedsmæssigt afsæt. Den nye tilbygning indeholder en række tiltag i forhold til både social-, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. De funktionelle og fleksible lokaler med plads til varierede indretninger og brug bidrager til den sociale bæredygtighed. Materialevalg med minimal afgasning såvel i konstruktion som færdige overflader sikres i konsekvent anvendelse af miljømærkede materialer og produkter. Den økonomiske bæredygtighed kommer stærkest til udtryk i valget af materialer, som sikrer et lavt driftsniveau gennem hele bygningens levetid. 

Der er i forbindelse med designfasen udarbejdet totaløkonomiske beregninger og livscyklusvurderinger. 

Ginneruparkitekter - Egebjergskolen
Ginneruparkitekter - Egebjergskolen